Makaron z ciecierzycy z pesto pietruszkowym
- Liczba porcji1 os.
- Czas przygotowania30 min
- Liczba kalorii512 kcal
- Białko30,8 g
- Węglowodany47,4 g
- Tłuszcze19,6 g
Chociaż wiosna nas nie rozpieszcza i całą zieleń przykrył śnieg, to trochę zieleni możemy sobie wyczarować na naszym talerzu. Zatem dzisiaj pomysł na szybki, pożywny obiad z nutą zieleni, czyli makaron z pietruszkowym pesto!
Składniki
Makaron i dodatki
- 80g makaron z ciecierzycy
- 100g pomidorki koktajlowe
- 20g parmezan (do posypania)
Pesto
- 1/2 pęczka natka z pietruszki
- 10g parmezan
- 4g czosnek
- 5g oliwa z oliwek
- 10 g sok z cytryny
- do smaku sól i pieprz
Przygotowanie:
Ręcznym blenderem zmiksować wszystkie składniki pesto: listki natki pietruszki, czosnek, parmezan, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu. W razie potrzeby można dodać 2-3 łyżki wody.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić zachowując kilka łyżek wody, dodać pesto, wymieszać i wyłożyć na talerze. Udekorować pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół i posypać parmezanem.